Industriparken, Mo i Rana

 

Mo i Rana er kjent for å ha vært dekket i rustrødt støv. Klesvasken var rød, trærne var røde, husene like så. Den røde røyken som farget hele byen knallrød på 60-tallet var magnetisk og klistret seg til og med på måkene.

Jeg vet ikke helt hvorfor jeg er så fascinert av industrien og den råe, usminkede uttrykket som ofte finnes på slike steder.

Les også: Up North Sulitjelma

For et par uker siden var vi så heldige å bli tatt med på en privat omvisning ved industriparken i Mo i Rana. Dette er (tidligere) jernverket – en lukket del av sentrum som er enormt svært. Faktisk like stor som selve byen som huser over 40 000 innbyggere.

 

 

IMG_8812f

IMG_8655f

 

Innenfor gjerdene ligger over 100 industribedrifter – og lag på lag med spennende historie.

Jernverket har produsert uendelig store mengder jern og bidratt til en stor rikdom for den Nordnorske byen etter krigen. Her kom det tilreisende fra hele landet, hovedsaklig menn –  som bosatte seg for å få fast arbeid. Den første damen kom ikke før i 1976.

I dag finner man hypermoderne teknologi og gjenbruk av alt av brukbart materiell som tidligere var rent avfall. Støvet blir smeltet om og til nye råstoffer, brukt i nabobedriftens produksjon osv. Historien er verdt å lese litt om, for de som er interessert i slikt. Jeg skal ikke gå i dybden, bare vise frem det som gjør stedet litt spennende å besøke.

 

 

IMG_8714f

 

De gamle byggene står igjen fra femtitallet og har ikke hatt noen form for visuell oppdatering. Jeg lurer på hvor lang tid det tar før noen bruker dette stedet som location for film, foto – ett eller annet fantastisk. Eller er det bare meg som synes slik «stygg» industri er som en godtepose…?

 

IMG_8787f

 

IMG_8725f

 

IMG_8701f

 

IMG_8691f

IMG_8678f

IMG_8763f

Følg maskoten vår, #norwegiandaystroll på Instagram. Du finner oss på tur med kontoen @norwegiandays.

 

 

Stikkord: , ,

Les også:

JEG SETTER PRIS PÅ DIN MENING!

Mona

Mona

Danskættet nordlending. Dagdrømmer. Lykkelig gift med drømmemannen og mamma til to. Jeg elsker alt Norge har å by på – både by, bygd, fjell og fjord. Vokste opp i Fauske men har bodd halve livet i Trondheim, Bergen og Oslo – og nylig flyttet til Porsgrunn hvor drømmehuset plutselig dukket opp. Jeg lever av å formidle norsk kultur gjennom min strek som kunstner/illustratør. Innimellom reiser og skriver jeg om hvordan jeg opplever landet vårt og stedene jeg besøker, både for inspirasjon og som turist i eget land. Bli med meg på tur!

Signature

Ta kontakt?

Forslag til hva jeg bør skrive om, eller vil gjøre et samarbeid med Norwegian Days? Gi en lyd!

Oslo, Norge

+47 99463738

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram

Facebook

Samarbeidspartnere

Samarbeidspartnere