Biblo Tøyen, Deichmanske bibliotek

 

Jeg befinner meg inne på barnas nye supereldorado i Oslo, Biblo Tøyen, Deichmanske bibliotek. Kanskje er det paradoksalt å si dette akkurat her inne, men…

Jeg finner ikke ord!

Biblo Tøyen er strengt forbudt for voksne. For nei, du får ikke bli med barnet ditt inn. Ikke for å titte litt engang. Du får ikke sitte i stolene, leke i vognene, se på graffitikunsten, gå i speilgangene eller bli med på det som er gøy. Her inne er det nemlig streng aldersgrense! Du får bare stå og myse gjennom vinduene og såvidt få med deg hva som skjer der inne. Du skal nemlig ikke blande deg inn i leken. Husj!

Åpningen av Biblo Tøyen er historisk. Det er det eneste av sitt slag i Norge, og faktisk er det færre enn ti slike «tween spaces» i verden. Jeg tror ikke barna/ungdommene vet hvor heldige de er for dette tilbudet, men jeg håper virkelig de finner ut av det! For en eventyrverden! Skjønner godt at selv japansk presse har skrevet om hendelsen!

IMG_1030f

IMG_1137f

Kun de mellom 10 og 15 år får lov å slippe inn – og jeg er sjalu! Særlig fordi jeg (og tantebarn Lina) fikk slippe inn på pressedag i går og fikk snike rundt etter stengetid for å vise dere litt fra stedet.

Nå vet jeg nemlig hva barna får lov å kose seg med – og dette var noe helt annet enn det biblioteket jeg vokste opp med, for å si det forsiktig.

IMG_1035f

Det beste av alt? Alt skal være gratis. Alltid! Her finnes en stor scene for konserter, forfatterbesøk, danseforestillinger og andre arrangementer. Det finnes også flotte datarom, lekserom, en 3D-printer og mange myke putekroker der barna kan ha rolige lesestunder sammen eller alene.

IMG_1040f

Lina (11) som går nest siste året på barneskolen forteller at skolen av og til drar på biblioteket, men at hun aldri, aldri har sett noe som dette.

IMG_1041f

Vi tester alt vi kommer over. Vi hopper på puterommet, de polstrede lesehyllene inni veggen og kjøkkenkroken. Vi prøver tegnevogna, ser på pariserhjuldelene, titter på alle de fantastisk spennende detaljene overalt rundt oss.

IMG_1055f

IMG_1192f

God stemning! Inni en ombygget Tuk-tuk var det tegnebenk med utstyr og fargerike ark.

IMG_1060f

IMG_1067f

En gammel lastebil er bygget om til kjøkken. Jeg får forklart at her skal det være alt fra leksehjelp til kjøkkenkurs til workshops og små klubbmøter. Vi går på andre siden av lastebilen. Inni panseret er det bygget en sofa. Jeg som er voksen (kjedelig!) holdt meg for god til å klatre oppi, selv om jeg kjente på trangen til å krølle meg sammen under panseret.

IMG_1077f

IMG_1082f

Gondolvogner henger løst i taket og kan flyttes rundt i hele rommet. Inni kan man spille sjakk, lese en bok eller invitere inn flere venner. For å komme til kontorene må man gjennom en av telefonkioskene. Noen som føler seg litt som Clark Kent på jobben, kanskje?

IMG_1100f

IMG_1109f

IMG_1112f

Med 3000 håndplukkede titler i hyllene, skulle det finnes litt av hvert for enhver smak?

IMG_1130f

Det er lett å drømme seg vekk med slike omgivelser. For et sted!

IMG_1139f

IMG_1149f

IMG_1181f

Takk til prøvekanin Lina som nesten ofret sokken sin under innspillingen :-)

IMG_1166f

Har du barn i alderen 10 – 15? Da vet du hva du må gjøre!

Filialen ligger på Tøyen Torg og er åpen fra 14:00-19:00 alle hverdager og 12:00-16:00 i helgene.

 

Les også:

1 kommentar

JEG SETTER PRIS PÅ DIN MENING!

Mona

Mona

Danskættet nordlending. Dagdrømmer. Lykkelig gift med drømmemannen og mamma til to. Jeg elsker alt Norge har å by på – både by, bygd, fjell og fjord. Vokste opp i Fauske men har bodd halve livet i Trondheim, Bergen og Oslo – og nylig flyttet til Porsgrunn hvor drømmehuset plutselig dukket opp. Jeg lever av å formidle norsk kultur gjennom min strek som kunstner/illustratør. Innimellom reiser og skriver jeg om hvordan jeg opplever landet vårt og stedene jeg besøker, både for inspirasjon og som turist i eget land. Bli med meg på tur!

Signature

Ta kontakt?

Forslag til hva jeg bør skrive om, eller vil gjøre et samarbeid med Norwegian Days? Gi en lyd!

Oslo, Norge

+47 99463738

Instagram

@villafrednes
#norway #roadtrip #driving #norwegian #porsche #canon #camera #mountain #explore #norwegiandays
Looking good, Norway. 🇳🇴 #norway #norge #norsk #norgestur #travel #flynorwegian #nature #mountain #fjell #scandinavia #snow #fjelltopp
❤☕️ #vaffel #coffebreak #slowliving #scandinavia #norwegianfood #vaffelkake #waffle #foodie #norway #godtno
🇳🇴 #norway #norwegiandays #ilovenorway #norwegian #norge #norgestur #turistiegetland
🇳🇴 #norway #norwegiandays #ilovenorway #norwegian #norge #norgestur #turistiegetland
🇳🇴 #norway #norwegiandays #ilovenorway #norwegian #norge #norgestur #turistiegetland
Moving somewhere new. ❤ Look at this magical place... @villafrednes
A norwegian cottage. Clunky old wood. Purple heather from the norwegian mountains and a couple of slightly confused pumpkins. 🎃🌲
Life's a birch 🍂
Vintage miniatures traveling in style 👜
Making friends 🐏

Facebook

Samarbeidspartnere

Samarbeidspartnere