Oppskrift Møsbrømlefse

Foran meg står en varm tallerken med en sammenbrettet, stor flat lefse. Jeg kan nesten ikke vente med å sette gaffelen i den. Det lukter søt, varm prim og en deilig nybakt-duft. Hodet mitt blir fylt av gode minner, varme følelser og nostalgi.

Det finnes vel knapt en matrett som går så rett i hjertet som spesialiteten fra Salten i Nord-Norge, hvor jeg vokste opp. Jeg klarer ikke engang å tenke på møsbrømlefse uten å få vann i munnen… Og så tenker jeg på at resten av landet ikke vet hva dette er! Det er en tanke som nesten gjør meg litt trist, for dette er så fantastisk godt at det nærmest er en bevegelse i nord. (Med god grunn!)
 

 

Her kommer oppskriften:

Møsbrømlefse

Ca 18-20 lefser:

5 dl kulturmelk
5 dl hel/lettmelk
1 ss hornsalt
2 ss lys sirup
1 ss smelta smør
100 gram fin rugmel
100 gram sammalt hvete
150 gram hvetemel

(Byggmel til å bake ut lefsene med.)
Deigen kjevles så flate som mulig og stekes på en stor takke.

Møsbrøm:

1 liter helmelk varmes opp til kokepunktet
En kopp meljevning som tykner møsbrømsausen til den oppnår ca vaffelrøre-konsistens.
400 g brunost (Fløtemysost/g35) – Smeltes varsomt i sausen.
3 ss sukker
1 ts salt

Lefsene varmes så på takken, før møsbrømsausen øses på. Legg på et par teskjeer rømme (og smør for den som er interessert) og brett sammen lefsa halvveis før begge sider brettes opp.

PS: Serveres som middag, ikke dessert. Nyt i lange drag! (Forvent seriøse ekstrapoeng fra utflyttere som kommer hjem på besøk og møsbrømlefsebonanza.)
 

 

 
Visste du at…

Cielo Melkebaren i Bodø serverer egendesignet IS med MØSBRØMLEFSESMAK? Den er forresten nyyydelig!
 

 
Hvor spiser DU møsbrømlefse?

Stikkord: , ,

Les også:

2 kommentarer

  • Krystelle Sandøy Bredrup
    14. Juli 2016 at 15:12

    Dååån! Kjenner nesten smaken av varm og søt prim her jeg sitter!!! Er også danskættet (langt tilbake i tid) nordlending, opprinnelig fra Sulitjelma i Salten. Bosatt på Helgeland. Nå må jeg visst få lånt meg ei takke og prøve meg på møsbrømlefser ?

    • mona@norwegiandays.no
      mona@norwegiandays.no
      15. Juli 2016 at 10:52

      Jeg vet! Det må minst én lefse til for hvert besøk i nord. Jeg skal kjøre sørover fra Lofoten om et par dager og gleder meg allerede til å passere Fauske og stikke innom et møsbrømlefsekjøkken :-) God sommer og lykke til med takke og steking!

JEG SETTER PRIS PÅ DIN MENING!

Mona

Mona

Danskættet nordlending. Dagdrømmer. Lykkelig gift med drømmemannen og mamma til to. Jeg elsker alt Norge har å by på – både by, bygd, fjell og fjord. Vokste opp i Fauske men har bodd halve livet i Trondheim, Bergen og Oslo – og nylig flyttet til Porsgrunn hvor drømmehuset plutselig dukket opp. Jeg lever av å formidle norsk kultur gjennom min strek som kunstner/illustratør. Innimellom reiser og skriver jeg om hvordan jeg opplever landet vårt og stedene jeg besøker, både for inspirasjon og som turist i eget land. Bli med meg på tur!

Signature

Ta kontakt?

Forslag til hva jeg bør skrive om, eller vil gjøre et samarbeid med Norwegian Days? Gi en lyd!

Oslo, Norge

+47 99463738

Instagram

@villafrednes
#norway #roadtrip #driving #norwegian #porsche #canon #camera #mountain #explore #norwegiandays
Looking good, Norway. 🇳🇴 #norway #norge #norsk #norgestur #travel #flynorwegian #nature #mountain #fjell #scandinavia #snow #fjelltopp
❤☕️ #vaffel #coffebreak #slowliving #scandinavia #norwegianfood #vaffelkake #waffle #foodie #norway #godtno
🇳🇴 #norway #norwegiandays #ilovenorway #norwegian #norge #norgestur #turistiegetland
🇳🇴 #norway #norwegiandays #ilovenorway #norwegian #norge #norgestur #turistiegetland
🇳🇴 #norway #norwegiandays #ilovenorway #norwegian #norge #norgestur #turistiegetland
Moving somewhere new. ❤ Look at this magical place... @villafrednes
A norwegian cottage. Clunky old wood. Purple heather from the norwegian mountains and a couple of slightly confused pumpkins. 🎃🌲
Life's a birch 🍂
Vintage miniatures traveling in style 👜
Making friends 🐏

Facebook

Samarbeidspartnere

Samarbeidspartnere